Το στυλ του μπαμπά

By ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙΤΗ - Ιουνίου 10, 2014

Για τη γιορτή του Πατέρα, δεν θα μπορούσα να μην αφιερώσω ένα κείμενο και σε αυτούς. Πηγή έμπνευσης μου ο δικός μου μπαμπάς, ο σύζυγος μου και φίλοι μπαμπάδες.
Λέξη Πατέρας, αρσενικό ουσιαστικό, αιτιατική από το αρχαιοελληνικό πατήρ (πατέρα), που σημαίνει ο άνδρας που έχει γίνει γονιός, έχει αποκτήσει παιδί. Η γιορτή του Πατέρα στην Ευρώπη και στην  Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη  Κυριακή του Ιουνίου. Στην Αμερική γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.
Με καλή και χιουμοριστική διάθεση θα αναφερθώ σε μερικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ένας μπαμπάς. Για να δω ποιος μπαμπάς θα παραδεχτεί δημόσια ότι έχει κάποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά; Τα περιστατικά που αναφέρω παρακάτω είναι πέρα ως πέρα αληθινά και όχι τυχαία όπως στις ταινίες.
Ο μπαμπάς «στυλίστας». Είναι ο μπαμπάς που παιδεύεται σχεδόν μισή ώρα να φτιάξει τα κοτσιδάκια της κόρης του και στο τέλος θα είναι στραβά και μπερδεμένα. Ο μπαμπάς που δεν τον ενδιαφέρει αν το ρούχο δεν είναι τέλεια σιδερωμένο, αρκεί που είναι καθαρό. Ο μπαμπάς που δεν θα σετάρει όλα τα ρούχα μεταξύ τους, από το κοκκαλάκι ή το καπελάκι ως τα παπουτσάκια. Ο μπαμπάς που θα φορέσει διαφορετικό σχέδιο κάλτσας στο παιδί και δεν θα το καταλάβει.
Ο μοντέρνος μπαμπάς. Αυτό το χαρακτηριστικό το είχε και ο δικός μου μπαμπάς ως ένα σημείο. Είναι ο μπαμπάς που ακούει μοντέρνα μουσική και προσέχει το ντύσιμό του. Θυμάμαι Χριστούγεννα τον μπαμπά μου να μου φέρνει δώρο το πρώτο μου Walkmanμε τη κασέτα από τη τελευταία δισκογραφική δουλειά του αγαπημένου μου Boy-band. Να μοιραζόμαστε τα ακουστικά και να ακούμε μαζί ξένη μουσική. Να μου βάζει να ακούσω τον αγαπημένο του ξένο καλλιτέχνη των νιάτων του, τον JamesBrown. Υπέροχες αναμνήσεις.
Ο χαλαρός-άνετος μπαμπάς. Ο μπαμπάς που δεν αγχώνεται (ως ένα σημείο αυτό είναι καλό) με το παραμικρό. Που δεν ζαλίζει το παιδί στα μη και μη, πρόσεχε  και φόρα τη ζακέτα σου. Είναι ο μπαμπάς που αφήνει το παιδί να δοκιμάζει να κάνει πράγματα μόνο του χωρίς να το φοβίζει. Είναι ο μπαμπάς που θα του επιτρέψει να φάει μόνο του π.χ. φαγητό με σάλτσα, χωρίς να στέκεται από πάνω του με τα μωρομάντηλα μην πέσει τίποτα.
Ο μπαμπάς μάστορας. Είναι ο μπαμπάς που ξέρει να επιδιορθώνει τα πάντα. Από το χαλασμένο αυτοκινητάκι του παιδιού του ή το πόδι της κούκλας που βγήκε ως τα υδραυλικά του σπιτιού. Το παιδί καταφεύγει στο μπαμπά μάστορα όταν τα παιχνίδια του χαλάσουν, ήσυχο ότι θα τα επιδιορθώσει.
Ο δυνατός μπαμπάς. Στα μάτια του κάθε παιδιού ο μπαμπάς του  είναι ο πιο δυνατός. Μπορεί να ανοίξει το σφραγισμένο βάζο της μαμάς με άνεση. Μπορεί να σηκώσει ψηλά το παιδί του και αυτό να προσποιείται ότι πετάει είτε σαν νεράιδα είτε σαν σούπερμαν ( ανάλογα το φύλο). Ο δυνατός μπαμπάς μπορεί να σηκώσει βαριά πράγματα πχ. πολλές σακούλες του σούπερ μάρκετ μαζί  και να κατεβάσει με ευκολία τα αντικείμενα από το πιο ψηλό ράφι.
Ο εργατικός μπαμπάς. Είναι ο μπαμπάς που εργάζεται σκληρά και πολλές ώρες. Αλλά όταν επιστρέψει στο σπίτι θα παίξει με το παιδί του και στα ρεπό του θα πάνε κούνιες και βόλτες περπατώντας.
Ο αστείος μπαμπάς. Είναι ο μπαμπάς που λέει αστεία, κάνει γκριμάτσες και κάνει το παιδί να ξεκαρδίζεται από τα γαργαλητά.
Ο μπαμπάς «ατελείωτο παιχνίδι». Είναι ο μπαμπάς που παίζει με το παιδί και το χαίρεται. Παίζει κυνηγητό αλλά δεν τρέχει, επίτηδες, πολύ γρήγορα, παίζει κρυφτό αλλά οι κρυψώνες του είναι σε εμφανή σημεία, παίζει με τα αυτοκίνητα αλλά μένει πάντα πίσω στις στροφές, παλεύει αλλά αν και δυνατός πάντα χάνει, τρώει ψεύτικη σούπα με ευχαρίστηση και φοράει σαλιάρα για να μην λερωθεί.
Ο μπαμπάς κάθετος στις απόψεις του. Είναι ο μπαμπάς που ότι πει δεν αλλάζει μετά. Που δεν θα λυγίσει από το νάζι ή τη γκρίνια. Και αλλάζει μόνο γνώμη αν το πει η μαμά!!!
Ο κοριτσομπαμπάς.  Είναι ο μπαμπάς που δηλώνει ότι χρειάζεται τουλάχιστον είκοσι χρόνια για να συνειδητοποιήσει ότι η κόρη του θα βγει ραντεβού. Που όταν του λέει η δίχρονη κόρη του ότι την αγκάλιασε ο τρίχρονος Δημητράκης η αυθόρμητη απάντηση του είναι τι έκανε λέει; Ο μπαμπάς που όταν ένα αγοράκι τεσσάρων ετών με πατίνι πλησιάζει το κοριτσάκι του, γυρίζει στο κουμπάρο του και λέει πάντα ένας μηχανόβιος μας ξεμυαλίζει  τα κορίτσια.Είναι ο μπαμπάς που σκέφτεται τι φαρμακευτική αγωγή θα χρειαστεί όταν η ενήλικη κόρη του θα βγει ραντεβού. Είναι ο μπαμπάς που το κοριτσάκι του θα μείνει για πάντα κοριτσάκι.
Ο αγορομπαμπάς.  Είναι ο μπαμπάς που δηλώνει ότι μόνο ο γιος του είναι πολύ καλύτερος από τον ίδιο. Που βλέπουν μαζί μπάσκετ, ποδόσφαιρο, φόρμουλα κ.α.. Που ψωνίζει για το παιδί του τα πάντα με το σήμα της ομάδας του. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο από τον παραπάνω μπαμπά, καμαρώνει όταν ο γιος του βγει ραντεβού και του δίνει έξτρα χαρτζιλίκι.
Ο κάθε μπαμπάς είναι ξεχωριστός. Και θεωρώ ότι για μένα όπως μαμά είναι μόνο μια και  μοναδική, έτσι και ο μπαμπάς είναι ένας και μοναδικός. Εκτός από το να ευχηθώ σε όλους τους μπαμπάδες Χρόνια Πολλά, θα κλείσω με αυτό που είπε ο Τζορτζ Χέμπερτ
 Ένας πατέρας αξίζει περισσότερο από εκατό δασκάλους.


  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια