Έχω μια κουκλίτσα

By ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙΤΗ - Ιουλίου 25, 2014

Πόσο μου αρέσουν οι καραμελίτσες
Θα ήθελα να ‘χα δέκα σακκουλίτσες
Αυτό είναι το τραγουδάκι που έλεγε η πρώτη μου κούκλα που μιλούσε και περπατούσε. Φορούσε ένα κίτρινο φορεματάκι, άσπρα καλτσάκια, μαύρα παπουτσάκια και στη πλάτη ήταν το δισκάκι που έλεγε το τραγουδάκι.
Άλλες αγαπημένες μου κούκλες ήταν η Παταπούφα με τα κόκκινα φουντωτά μαλλάκια και το γλυκό με φακίδες προσωπάκι και το μωράκι Πιτσιποπάκι, με το μικρό φιλάκι στο ποπό!! Αν σκέφτεστε γιατί δεν έβαλα φωτογραφίες με τις κούκλες αυτές είναι, γιατί από αυτές το μόνο που έχω είναι οι αναμνήσεις αφού έχω τρεις αδερφούς μικρότερους που έβρισκαν αστείο και παιχνίδι να τις διαλύουν σε πεδία υποτιθέμενης μάχης!!!


Η ιστορία της κούκλας ως αγαπημένο παιχνίδι μετρά 25.000 χρόνια. Στην αρχαιότητα η κούκλα ονομαζόταν πλαγγόνα, ήταν ακίνητη και με το παιχνίδι αυτό τα κορίτσια εκπαιδεύονταν για το ρόλο της μητέρας. Ανάλογα με το υλικό κατασκευής έφερε διαφορετικό όνομα. Τα κορίτσια πριν παντρευτούν θυσίαζαν τη κούκλα τους στη Θεά Αρτέμιδα. Στην Ελλάδα από ευρήματα που ανακαλύφθηκαν φαίνεται ότι η κούκλα μετρά 2.500 χρόνια.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στη πάροδο των χρόνων για τη δημιουργία της κούκλας είναι πολλά. Από κερί, από πορσελάνη, από ξύλο, από πλαστικό, από ύφασμα ή από κουρέλια.


Η κούκλα παίρνει τη μορφή, τα χαρακτηριστικά και το ρόλο που υποδύεται ανάλογα με την ήπειρο και τη χώρα προέλευσης. Στη Ρωσία π.χ. υπάρχει η Μπαμπούσκα ή Ματριόσκα που αποτελείται από πολλές ξύλινες κούκλες που η μια τοποθετείται μέσα στην άλλη.  

Μια διάσημη κούκλα σε όλο τον κόσμο είναι η Barbie, που η ιστορία της ξεκινά τη δεκαετία του ’50 στις ΗΠΑ. Η αμερικανίδα επιχειρηματίας Ρουθ Χάντλερ παρατήρησε ότι η κόρη της Μπάρμπαρα έπαιζε με χάρτινες κούκλες και διασκέδαζε δίνοντάς τους ρόλους ενήλικων γυναικών, σε μία εποχή που οι κούκλες αναπαριστούσαν μόνο μορφές νηπίων. Έτσι, της δημιουργήθηκε η ιδέα για την κατασκευή μιας ενήλικης κούκλας, που θα κάλυπτε ένα κενό στην αγορά. Η ιδέα της άρεσε στον σύζυγό της Έλιοτ, συνιδρυτή της εταιρείας παιγνιδιών Ματέλ.


Η κούκλα είναι από τα αγαπημένα παιχνίδια που από όποιο υλικό και αν είναι φτιαγμένη, φθηνή ή ακριβή, προσφέρει στο παιδί την ίδια ευχαρίστηση. 

Ανήκει στη κατηγορία των παιχνιδιών μίμησης αφού το παιδί μιμείται κάποιο ρόλο απέναντι στην κούκλα του είτε της μαμάς, είτε του γιατρού, είτε της αδελφής κ.α.. ή δίνει ένα ρόλο στη κούκλα του, του μωρού, του αστυνομικού, του πυροσβέστη κ.α. και αυτό συμβάλλει στη ανάπτυξη του νου και του πνεύματος. Χρησιμοποιεί τη φαντασία του. 


Οι αγαπημένες κούκλες της εποχής μου δεν υπάρχουν πια στο εμπόριο ή είναι πολύ διαφορετικές πχ το δικό μου Γλυκό μου Πόνυ διαφέρει πολύ από το σύγχρονο. 

Εσείς θυμάστε την αγαπημένη σας κούκλα; Έχετε κρατήσει τις κούκλες σας; 

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια