Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποιησης Αντώνης Τρίτσης

By ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙΤΗ - Ιουλίου 22, 2014

Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάζω «παραμυθένια» τοπία, μέρη που μπορεί να επισκεφτεί οποιοσδήποτε με τα παιδιά του.
Το πρώτο που θα παρουσιάσω είναι το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης.  Βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ίλιου. Γειτονεύει προς τα ανατολικά με το Δήμο Αγ. Αναργύρων και προς τα βόρεια με το Δήμο Καματερού. Αποτελεί το μεγαλύτερο οργανωμένο πνεύμονα πρασίνου στον αστικό ιστό της Αθήνας, συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων. Μπορεί να το επισκεφτεί κανείς είτε με αυτοκίνητο, είτε με συγκοινωνία.

Διαθέτει έξι τεχνητές λίμνες, όσο και  ομοίως τεχνητό κανάλι, που εξασφαλίζει τη ροή του νερού μεταξύ των λιμνών και την ανακύκλωσή του. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του πάρκου, το καθιστούν έναν πραγματικά σπάνιο θησαυρό φυσικού κάλλους και μάλιστα μέσα στον οικιστικό ιστό με στοιχεία μοναδικά, τόσο για τη δυτική Αθήνα, όσο και για ολόκληρη την Αττική.

Στο πάρκο διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις όλο το χρόνο. Στο πάρκο ηΕλληνική Ορνιθολογική Εταιρεία υλοποιεί πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διοίκησης & Διαχείρισης του Πάρκου. Το πρόγραμμα στοχεύει στη γνωριμία των παιδιών με τα πουλιά που ζουν κοντά μας και την άμεση επαφή με την άγρια φύση και τη ζωή στα διάφορα οικοσυστήματα. Επιπλέον, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για δημιουργική δραστηριότητα και μάθηση γύρω από το φυσικό περιβάλλον στις αστικές περιοχές μέσα σε ένα πανέμορφο πάρκο, μοναδικό στη χώρα μας. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εγκατέστησε τεχνητές φωλιές, ταΐστρες και ποτίστρες για να βοηθηθούν στις δύσκολες περιόδους του χρόνου. Πλωτές σχεδίες στις λίμνες για το φώλιασμα συγκεκριμένων ειδών, αλλά και προστατευτικές φυτεύσεις για να μην ενοχλούνται τα πουλιά από την παρουσία μας, βελτιώνουν ακόμα περισσότερο τους φιλόξενους τόπους του Πάρκου. Λειτουργεί και περίπτερο ενημέρωσης όπου επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τις δράσεις και τα προγράμματα της Ορνιθολογικής Εταιρείας.
 

Οι επισκέπτες του πάρκου έχουν τη δυνατότητα ενασχόλησης με το άθλημα της ιππασίας. Το Κέντρο Ιππασίας  βρίσκεται σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο, κοντά στις λίμνες του Πάρκου. Στις εγκαταστάσεις του μπορεί κανείς να θαυμάσει τα άλογα μεγάλα και μικρά , αλλά και να κάνει ιππασία. Διαθέτει άλογα, αλλά και γαϊδουράκια και πόνυ, με τα οποία μπορούν ενήλικες και παιδιά να κάνουν βόλτα στα μονοπάτια και στους γύρω λόφους. Η ελεύθερη ιππασία γίνεται πάντα με 2 ή περισσότερα άλογα και με συνοδεία υπευθύνου. Για την ασφάλεια των αναβατών παρέχονται κράνη ασφαλείας , ενώ απαιτείται και κατάλληλη υπόδηση και ένδυση.
Θα σας πω γιατί μου αρέσει το πάρκο Τρίτση. Πρώτον. τα παιδιά μπορούν να τρέξουν, να παίξουν  και να είναι μέσα σε ένα προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον. 

Δεύτερον, γνωρίζουν τη φύση και τα ζώα (το πόσο χαίρονται να ταΐζουν και να χαζεύουν τις πάπιες, τα ψάρια, τις χελώνες). 
Τρίτον, διαθέτει τραπέζια για πικ νικ και διοργάνωση γενεθλίων. Τέταρτον, έχει μαγαζάκια αν θέλεις να αγοράσεις κάτι κοντά στο πάρκο. 

Πέμπτον, μπορείς να απολαύσεις το περίπατο σου , να κάνεις τρέξιμο, ποδήλατο, γυμναστική μέσα στο πράσινο. Και κρύβει τόσες ομορφιές που για τον καθένα υπάρχει διαφορετικός λόγος για να επισκεφτεί  και πάλι το πάρκο.
Αυτή είναι μια σύντομή παρουσίαση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης . 

Καλές και «παραμυθένιες» βόλτες

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια