Τι λέμε για το σεξ, πότε και πως;

By ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙΤΗ - Οκτωβρίου 03, 2016

Την Τετάρτη 28/9/2016 συμμετείχα ως ακροάτρια σε μια συζήτηση - εργαστήριο με άλλους γονείς και εκπαιδευτικούς για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών στο Πολυχώρο Μεταίχμιο. Την εκδήλωση "Τι λέμε για το σεξ, πότε και πως;" διοργάνωσαν οι εκδόσεις Μεταίχμιο σε συνεργασία με το περιοδικό Ταλκ. Τη συζήτηση συντόνιζε η δημοσιογράφος Πελιώ Παπαδιά και ομιλητές ήταν ο ψυχολόγος Γιώργος Παραδείσης και η παιδαγωγός Κατερίνα Αντωγιαννάκη.
Τι είναι σεξ; Διαβάστε τι απάντησαν παιδιά στην ερώτηση Τι είναι σεξ; που έκανε το περιοδικό Ταλκ.
Το παιδί πρέπει να γνωρίζει το σώμα του. Ειναι πλέον ξεπερασμένο και οι ειδικοί δεν θεωρούν σωστό να μιλάμε στα παιδιά για τα γεννητικά τους όργανα με παρατσούκλια. Είναι μέρος του σώματος του (όπως είναι το χέρι του, το πόδι του), δεν χρειάζεται να ντρέπεται για αυτά αλλά πρέπει να καταλάβει πως είναι προσωπικά και δεν τα εκθέτουμε αδιακρίτως. Μαθαίνει να φροντίζει και να περιποιείται όλο το σώμα του.

Πότε μιλάμε στο παιδί;
Η καταλληλότερη στιγμή για να μιλήσουμε για το σεξ ή την αναπαραγωγή είναι όταν μας ρωτήσει το ίδιο το παιδί. Στην ηλικία των 3 με 6 ετών γίνεται συνήθως η πρώτη ερώτηση που αφορά πως γίνονται τα μωρά, δηλ. την αναπαραγωγική διαδικασία. Οι ειδικοί μας συμβούλευσαν πως απαντάμε ακριβώς σε αυτό που μας ρώτησε το παιδί. Πχ, όταν ρωτήσει: -Μαμά, πως γίνονται τα μωρά; απαντάμε με απλά αλλά αληθινά λόγια για την αναπαραγωγική διαδικασία χωρίς πολλές λεπτομέρειες που σε αυτή τη μικρή ηλικία δεν ενδιαφέρει το παιδί. Δεν λέμε τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός. Τα μωρά γεννιούνται απο τη μαμά..... Ένα βιβλίο που προτείνουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο για να σας βοηθήσει να μιλήσετε στο παιδί αυτής της τρυφερής ηλικίας είναι: Το δέντρο που κάνει μωρά, της Σόφι Μπλάκολ.
Μεγαλώντας το παιδί οι ερωτήσεις του είναι πιο συχνές και επιζητούν περισσότερες λεπτομέρειες. Για τους περισσότερους γονείς αυτές οι ερωτήσεις φέρνουν αμηχανία. Ξεκαθαρίστε στο μυαλό σας τις δικές σας απόψεις και προετοιμαστείτε με το συντροφό σας για το πως θα απαντήσετε στις ερωτήσεις του. Οι ειδικοί μας συμβούλευσαν όταν μας ρωτήσει το παιδί Τι είναι σεξ;, αρχικά να το ρωτήσουμε τι πιστεύει το ίδιο το παιδί οτι είναι. Μετά απαντάμε με ηρεμία και στοχευμένα σε κάθε του ερώτηση χωρίς να επιπλέκουμε στις απαντήσεις μας λεπτομέρειες και θέματα που δεν ρώτησε. Σημαντικό είναι το παιδί να νιώθει πως μπορεί να μας ρωτήσει χωρίς φόβο και ντροπή. 
Δίνοντας απαντήσεις στις ερωτήσεις του και συζητώντας μαζί του, το προστατεύουμε (ως ένα βαθμό) απο μελλοντικές δυσάρεστες καταστάσεις. Ένα βιβλίο που προτείνουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο για παιδιά ηλικίας από  9 ετών είναι: Μα τι μου συμβαίνει;της Τζάκι Μπέιλι. 
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν γίνεται μόνο σε μια συζήτηση με το παιδί. Καθημερινά μεταφέρουμε  (με τη στάση ζωής μας) στο παιδί τις αξίες και τη σημασία της συντροφικότητας, της αγάπης, του αυτοσεβασμού, της αυτοπεποίηθησης κ.α.

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια